Vilken valp ska du välja?

När du tänker på att köpa hundvalp är det viktigt att fundera på om du har tiden som krävs för en liten valp. De allra flesta valparna är väldigt lekfulla, tuggar sönder saker och gör sina behov inomhus från starten. Det går givetvis att träna valparna rätt snabbt men när du tar hem valpen måste du vara förberedd på att det lätt kan hända olyckor. Till en början är behöver valparna inte långa promenader.

Det är viktigt att fundera på vilken typ av hund som passar dig och din livsstil. En jakthund, sällskapshund eller en vallhund har alla olika krav på stimulans och aktiviteter. Vissa hundar är lättare för nybörjare medan andra är betydligt mer krävande. En bra uppfödare gör en bedömning om din situation och erfarenhet passar hundrasen. Hundar som Bordercollie eller Akita är otroligt intelligenta och har höga krav på träning och stimulans.

Bra nybörjarvalpar

Vilken valp ska du välja?Som första hund kan det vara bra att ta en hund som är lättlärd, social och inte har för höga krav på speciella aktiviteter. Som sällskapshund är en liten papillon en lättsam intelligent hund som kan fungera som sällskapshund men de har även god fysik. En liten hund är enkel att ha om du bor mindre och i lägenhet. Det finns många småhundar som passar för en livsstil med låg aktivitetsnivå och som ren sällskapshund.

För en mer äventyrlig livsstil eller som familjevalp är labrador och golden retriever bra val. De är lätta sociala hundar som oftast gillar allt från att gå på promenad i koppel till att leka i hundparker. En valp behöver rastas många gånger per dag och det är rätt vanligt att behöva vara hemma med valpen de första veckorna tills valpen blivit större och fått bra rutiner. Valpen kan behöva gå ut och kissa varannan timma från början.

För hunderfarna som söker en hund för en specifik uppgift som exempelvis jakt eller fårvallning finns många olika hundar. Jämthunden eller pointer är klassiska jakthundar som trivs med jakt och behöver det som stimulans. Bordercollie är en väldigt bra fåraherde som behöver denna typ av arbete för att må bra mentalt. Välj valp med omsorg och kontakta flera uppfödare och träffa valparnas föräldrar för att skapa en bra bild över vilken ras som passar dig bäst.

Back To Top