Se över din hunds tandhygien

Okategoriserade

Se över din hunds tandhygien

Det är viktigt att din hund får hjälp av dig med sin tand- och munhygien. Alla vill att ens hund ska må bra men det är lätt att förbise detaljen med tandhälsan. Ändå är det en rutin som inte tar lång tid och det hjälper din hund att må bra och slippa framtida problem med skadade tänder och dåligt tandkött. I texten kommer du bland annat att få tips på hur du bäst borstar tänderna på din hund.

Se över din hunds tandhygienHur ger jag min hund den tandvård den behöver? Om du följer råden i texten som följer kommer din hund att må bra och ha friska tänder och tandkött. En hund som har dåliga tänder kan precis som vi människor behöva göra en rotfyllning eller andra behandlingar i munnen. Läs mer här om olika behandlingar som kan behöva göras. De vanligaste symptomen på dåliga tandhälsa är dålig andedräkt och blödande tandkött. Tandlossning, skador på tänderna och tandsten är då de vanligaste problemen som kräver behandling.

Borsta tänderna på din hund

Använd en mjuk tandborste och börja med tänderna längst fram. Du behöver inte använda tandkräm men om du vill göra det ska du använda en som är anpassad för hundar. En del hundar kan tycka om smaken på tandkrämer och det gör tandborstningen mer lustfylld. Det finns till exempel tandkrämer med leversmak. Annars fungerar det bra med bara vatten. Försök komma åt tänderna längst bak så gott det går. Gnugga borsten med små rörelser och var extra noggrann vid tandköttskanten där tandsten lätt bildas.

Rutiner som ger resultat

Gör det till en rutin att borsta hundens tänder varje kväll. Kom i håg att ge beröm efteråt så hunden lär sig att tycka om den nya rutinen. Tuggben är ett bra för tänderna men det är ett komplement och kan inte ersätta tandborstningen. Tuggbenen kan dock hjälpa till så att hunden bryr sig mindre om att tugga på stenar och pinnar som kan skada tänderna. Att hunden får för mycket socker kan också ge dåliga tänder, precis som hos oss människor.

Back To Top